HP pc's – Computer start, maar het scherm blijft leeg (Windows 11, 10)

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een computer niet opstart in het Windows besturingssysteem. Indien uw computer niet wil opstarten, zult u symptomen zien of horen die een aanwijzing geven van het algemene probleemgebied.

Gebruik dit document als de leds branden ter indicatie dat er stroom is en het geluid van een ventilator of draaiende vaste schijf kan worden waargenomen, maar er geen kleuren, beeld of tekst worden weergegeven op het lcd-scherm.

Een harde reset uitvoeren

Als uw computer plotseling niet meer goed opstart, moet u een harde reset uitvoeren.

1. Schakel de computer uit.

2. Sluit de netspanningsadapter aan.

3. Verwijder alle schijven uit het schijfstation.

4. Verwijder geheugenkaarten als deze nog in de kaartlezer zitten.

5. Ontkoppel alle niet-essentiële apparaten, zoals printers, scanners, externe vaste schijven en USB-sticks.

6. Terwijl het netspanningsadapter is losgekoppeld, drukt u ongeveer vijftien seconden op de Aan/uit-knop.

7. Sluit de netspanningsadapter weer aan en schakel de computer in.

Opmerking:

Als er een foutbericht wordt weergegeven, zie Foutmeldingen met een zwart scherm tijdens het opstarten of booten oplossen.

Anders gaat u door met de oplossingen in dit document.

Een externe monitor aansluiten om het beeld te testen

Het scherm kan zwart blijven wanneer er sprake is van een beschadigd videokaartstuurprogramma of een probleem met de achtergrondverlichting van het lcd-scherm. Om het beeldscherm te testen, sluit u een externe monitor aan en start u de computer opnieuw op. Deze test is zinvol als het scherm zwart is, maar u wel kunt horen dat de computer actief is.

Opmerking:

Als u geen externe monitor hebt, kunt u mogelijk beeld krijgen door het lcd-scherm naar een lage resolutie over te schakelen. Om de resolutie te wijzigen, schakelt u de computer in en drukt u op de toets f8. Als de grafische weergave werkt op BIOS-niveau, verschijnt er een tekstscherm waarin u de optie Video van lage resolutie inschakelen kunt selecteren. Als de grafische weergave niet werkt op BIOS-niveau, neemt u contact op met een erkend reparatiecentrum.

1. Sluit een externe monitor aan op het notebook. Zie HP notebooks – Een monitor, projector of tv aansluiten (Windows) voor instructies.

2. Als het computerscherm niet wordt weergegeven op de externe monitor, drukt u op f4 of de toets met dit symbool totdat het beeld op het scherm wordt weergegeven.

3. Als er beeld wordt weergegeven op de externe monitor, is er mogelijk een conflict met het grafische stuurprogramma van het lcd-scherm van het notebook. Als de externe monitor is aangesloten, gaat u naar HP Klantenondersteuning – Software- en stuurprogrammadownloads. Download en installeer de nieuwste grafische en chipsetstuurprogramma's voor uw specifieke computer. Als een bijgewerkte BIOS-versie beschikbaar is, zie HP consumenten notebooks – Het BIOS bijwerken (Basic Input Output System) (Windows) of HP business-notebooks – Het BIOS bijwerken (Basic Input Output System).

Als het scherm na het bijwerken van de chipset- en grafische stuurprogramma's en het BIOS nog steeds zwart is, is het lcd-scherm mogelijk defect.

Als er geen beeld wordt weergegeven op de externe monitor, is het lcd-scherm mogelijk defect. Neem contact op met HP voor technische ondersteuning of om het notebook ter reparatie op te sturen.

Het BIOS van het notebook herstellen

Wanneer u een upgrade van het BIOS op uw notebook uitvoert, slaan uw vaste schijven en kopie op van de vorige BIOS-versie. Zolang de vaste schijf nog werkt, kunt u de laatste goede versie van het BIOS herstellen en installeren.

Opmerking:

Volg deze stappen, ook als de monitor zwart blijft.

1. Schakel de computer uit.

2. Sluit het notebook met behulp van de netspanningsadapter aan op de voedingsbron.

3. Terwijl het notebook is uitgeschakeld, drukt u op de toetsencombinatie Windows + b en houdt u deze ingedrukt.

4. Terwijl u nog steeds op de Toetsencombinatie Windows + b drukt, drukt u één seconde lang op de aan/uit-knop en laat u de toetsen vervolgens los.

Het aan/uit-lampje blijft branden en het scherm blijft ongeveer 40 seconden leeg. Het kan zijn dat u geluidssignalen hoort. Het scherm HP BIOS Update wordt weergegeven en de BIOS-update wordt automatisch gestart.

Controleer op problemen met betrekking tot de geheugenmodule

Wanneer u probeert een computer in te schakelen, is de geheugentest een van de eerst uitgevoerde hardwaretests. Als de opstarttest geen toegang tot de geheugenchips krijgt, stopt de test en kunnen geen andere acties worden genomen. Met andere woorden: wanneer u op de aan/uit-knop drukt, kan het gebeuren dat de lampjes even gaan branden en een ventilator gaat draaien, maar dat daarna alles ophoudt.

Opmerking:

Dit probleem moet worden opgelost voor u in de BIOS of Windows kunt opstarten en andere tests kunt uitvoeren.

Sommige notebooks hebben twee geheugensleuven en twee geheugenmodules. Als u een fout met een zwart scherm hebt, kan er een probleem met een van de geheugensticks of een van de geheugensleuven zijn, of het kan zijn dat een van de sticks niet goed in de sleuf is geplaatst.

Probeer het probleem te isoleren met behulp van de volgende procedures om te bepalen of een geheugenmodule de fout veroorzaakt.

Het vak van de geheugenmodules bevindt zich op de meeste notebooks aan de onderkant van de behuizing. De exacte locatie verschilt per model. Op sommige modellen bevindt het vak van het geheugen zich echter onder het toetsenbord. Raadpleeg uw gebruikershandleiding of service- en onderhoudshandleiding voor de exacte plaats van geheugenmodules op uw notebook.

Test voor problemen met de vaste schijf

Een computer start mogelijk niet op vanwege een probleem met de vaste schijf. U kunt deze procedures gebruiken om te testen of er problemen met de vaste schijf zijn.

Contact opnemen met HP Klantenondersteuning

Neem contact op met HP Customer Support voor verdere hulp als het probleem aanhoudt.

1. Ga naar HP Klantenondersteuning - Contact.

2. Voer zo het serienummer van uw apparaat in om de garantiestatus te bekijken en om zo nodig uw locatie te wijzigen.

3. Selecteer een ondersteuningsoptie. Ondersteuningsopties kunnen per land/regio verschillen.

Wat moet u doen wanneer de computer niet normaal in Windows opstart

Nadat u het probleemoplossingsproces hebt voltooid en uw computer uiteindelijk normaal Windows heeft gestart, dan moet u het volgende doen:

1. Voer HP Support Assistant uit om HP software en stuurprogramma's te updaten.

2. Voer Windows Update uit om het besturingssysteem en de software te updaten.

3. Voer een antivirusprogramma uit om virussen of malware te verwijderen.